Historien om fantasy sport Sverige

Fantasy Sports har vuxit från ett hobbyprojekt bland vänner till ett globalt fenomen som involverar miljontals deltagare och omsätter miljarder dollar varje år.

Det hela började på 1960-talet med Wilfred Winkenbach, en affärsman från Oakland, som tillsammans med några vänner skapade en golfbaserad fantasy sport. Winkenbach anses vara fadern till fantasy sports, och det var han som senare skapade det första fantasy football-ligan, GOPPPL (Greater Oakland Professional Pigskin Prognosticators League).

År 1980 introducerades Rotisserie League Baseball i New York av journalisten Daniel Okrent och hans vänner. Denna liga introducerade en ny poängsättningsmodell som baserades på spelarnas totala prestation snarare än enskilda resultat. Detta system blev så småningom standard för fantasy sports.

arena sport nfl

Internets påverkan

Med internetets ankomst på 1990-talet fick fantasy sports en enorm skjuts framåt. Tillgång till statistik och möjligheten att kommunicera med andra spelare oavsett var de befann sig förändrade spelet i grunden. Webbplatser som commissioner.com och rotonews.com var bland de första att dra nytta av dessa möjligheter.

Daily Fantasy Sports (DFS) är en nyare variant av fantasy sports som har vuxit fram under de senaste åren. I DFS tävlar deltagarna i tävlingar som varar i en dag eller en vecka, snarare än under en hel säsong. Detta har lett till att fler människor kan delta och att tempot i spelen har ökat betydligt.

Instant Fantasy Sports, som grundades 2007, var en av de första aktörerna inom DFS. Efter att ha blivit uppköpt av NBC och omdöpt till SnapDraft, var de med i spelet fram till början av 2015. Två år senare lanserades FanDuel, och de blev snabbt marknadsledare inom DFS. DraftKings startades 2012 och blev snart den dominerande aktören på marknaden.

Större sporter satsar på Daily fantasy sport

Major League Baseball (MLB) blev år 2013 den första stora sportorganisationen i USA att investera i en DFS-webbplats, vilket visade på den växande acceptansen och populariteten av DFS.

I Europa har DFS börjat få fäste, och även om marknaden där är mycket mindre jämfört med USA, växer intresset stadigt. Svenskarna är redan bekanta med fantasy sports genom tidningskampanjer som Dream Team, och med licenser från Malta och liknande myndigheter erbjuds nu skattefritt spel på DFS för svenskar. FanTeam är en av de webbplatser som redan idag är tillgängliga för svenska spelare.

Sammanfattningsvis har fantasy sports utvecklats från en nischaktivitet till ett globalt fenomen med miljontals deltagare och miljarder dollar i omsättning. Med tillkomsten av DFS har tempot och tillgängligheten ökat, vilket har bidragit till dess popularitet och framgång.

/Fantasysports.nu